Együttműködünk a Koreanista.hu oldallal!

A Koreai-félsziget láthatóan egyre nagyobb érdeklődéssel tölti el a magyar közvéleményt, így az olvasók is minél inkább kíváncsiak a Koreával kapcsolatos történésekre. Ez a Koreanista.hu oldalon megtalálható kezdeményezés születésének elsődleges indoka, mely célja, hogy egyfajta hírportálként friss, aktuális és a magyar médiumokban talán kevésbé ismert anyagokat közöljön a Koreai-félsziget történéseiről. A Koreanista jelenlegi szerkesztői olyan fiatalok, akik szorosan kapcsolódnak Koreához, többek között azáltal is, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem koreai szakán szereztek vagy szereznek a közeljövőben diplomát.

Ettől függetlenül természetesen a szerkesztők különböző érdeklődési körrel rendelkeznek, így elsősorban ez magyarázza, hogy az oldal mind a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (Észak-Korea), mind pedig a Koreai Köztársaság (Dél-Korea) kapcsán közöl történelmi, politikai, gazdasági, társadalmi és életmódbeli cikkeket, továbbá hangsúlyt fektet a szórakozásra is a koreai populáris kultúra különböző vívmányain keresztül. A jelen formájában 2018 decemberében létrejövő portál közel 1000 követővel rendelkezik a közösségi médiában, havi több ezer olvasót tudhat magának, az elmúlt időszakban a hírközlés mellett pedig egyre több eredeti tartalmat sikerült létrehoznia, többek között interjút készítve a Koreai-félszigeten tevékenykedő magyar diplomatákkal, az ott élő, illetve oda utazó magyar és külföldi állampolgárokkal, továbbá a Koreai-félsziget különböző szegmenseihez értő professzorokkal és szakemberekkel.

A Koreanista.hu célja, hogy a következő időszakban tovább bővítse szerkesztői csapatát – bevonva akár olyan fiatalokat, akik bár intézményesített kereteken belül nem tanultak Koreáról, viszont érdeklődnek és kutatnak a téma iránt –, ezáltal is kiterjesztve kapacitásait, hogy a jelenleginél több tartalom jelenhessen meg a honlapon. Célkitűzés továbbá, hogy ezen hálózatosodás keretén belül közvetlen összeköttetés kerüljön kialakításra koreai médiumokkal és újságírókkal, ahogy erős partnerség magyarországi intézményekkel, szervezetekkel és orgánumokkal is, így a Koreanista.hu a hazai Koreával kapcsolatos hírforrás vezető szereplőjévé válhasson.

A fentiekkel összefüggésben kezdődött meg a Külügyi Műhely Alapítvány, valamint a Koreanista.hu közötti együttműködés is. A Külügyi Műhely Alapítvány további megjelenési felületet biztosít a Koreanista.hu oldalhoz kötődő tartalmakhoz – Külügyi félperc, kutatási eredmények bemutatása a Külügyi Műhely c. folyóirat és a Külügyi Műhely – Gyorselemzés sorozat c. időszaki kiadvány kereteiben -, továbbá a szerkesztőségeink közötti tudásátadásra is nagy hangsúlyt kívánunk fektetni.