Együttműködünk a vajdasági Fókusz tudománynépszerűsítő folyóirattal

Vajdaságban magyar nyelven hiánypótló szerepet tölt be a Fókusz – ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő elektronikus folyóirat. Civil kezdeményezésként indult, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete működteti. Tizennégy éve van jelen a világhálón a magyar nyelvű szerbiai elektronikus médiumok sorában. Hivatalosan a Szerbiai Népkönyvtár által kiadott nemzetközi ISSN számmal (2334-6248) van nyilvántartásba véve.

A folyóirat havonta közöl új számot, és minden alkalommal általában 15-20 szakcikket, tanulmányt, ismeretterjesztő írást, versenyfelhívást, beszámolót közöl. Az elektronikus folyóirat a következő rovatokat tartalmazza: Természet, Történelem, Kultúra, Nyelvtudomány, Életmód, Technika, Tudósok, Közélet, Diákoldal, Olvasóink küldték, Tanítástan és Pszichológia.

Vajdasági tiszteletdíjas szerzők mellett magyarországi, lengyelországi, szlovákiai és más szakemberek, kutatók, tanárok is küldenek anyagokat a Fókusznak. Diákok, egyetemi hallgatók írásai is megtalálhatók itt.

A korábbi számokat és az összes cikket az archívumban elő lehet keresni, így az eddig megjelent több ezer cikk hozzáférhető az olvasók számára. Az elmúlt időszakban több új funkciót is beépítettek az elektronikus folyóiratba. Ezzel növelték az interaktivitást a látogatókkal, olvasókkal, egy-egy írást ajánlani, megosztani lehet a népszerű közösségi oldalakon is (pl. Facebook).

A Fókusz folyamatosan arra törekszik, hogy újabb rovatokkal, aktuális és érdekes témakörökkel bővítse az elektronikus folyóiratot. Igyekszik még több fiatalt bekapcsolni a munkába és ösztönözni őket, hogy érdeklődjenek a tudományok, valamint a tudományos eredmények iránt.

A Fókusz rendszeresen közli a portálhoz közel álló hazai és külföldi diáktáborok, diákversenyek, tanári továbbképzések, szemináriumok felhívásait, beszámolóit is. Az elektronikus folyóiratnak nemcsak tájékoztató, hanem egyúttal kapcsolatteremtő szerepe is van. Többek között itt egymásra találhatnak a diákok, a diákversenyekre felkészítő mentorok, tanárok, zsűritagok is.

A Fókusz elektronikus folyóiratnak népes olvasótábora van. Kimutatható, hogy nemcsak vajdasági, hanem rendszeresen külföldön élő magyar látogatók is felkeresik a lapot.

Az összefoglaló anyagot készítette: Dr. Muhi Béla, egyetemi tanár, főszerkesztő. Elérhetősége: muhi.bela@gmail.com