Bemutatkozik legújabb partnerünk, a KMDFKSZ!

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége 1998 tavaszán alakult meg Ungváron Prof. Dr. Lizánec Péter kezdeményezésének köszönhetően. 1999 áprilisában, az akkori magyar ajkú egyetemista hallgatók hivatalosan is bejegyezték a nonprofit civil szervezetet. Szövetségünk tevékenységi köre elsősorban a kárpátaljai felsőoktatási intézmények magyar hallgatóira, másodsorban a kárpátaljai középiskolások, gimnazisták és líceumisták diákjaira terjed ki, de programjainkon részt vesznek a képzésüket Magyarországon, illetve a többi szomszédos országban végző magyar ajkú hallgatók, doktoranduszok és fiatal kutatók is. A szövetség működését 10 tagú Elnökség irányítja, élén az elnökkel (Szervezetünk jelenlegi elnöke: Lőrinc Ingrid), akinek munkáját három alelnök segíti. Tevékenységünket egy háromtagú Etikai Bizottság is felügyeli. Ezen kívül a különböző programok lebonyolításánál 5-10 fős aktivista csoport kapcsolódik be a munkánkba.

Programjaink: Közösségi estek, tanulmányi vetélkedő, Scientia Denique Konferencia, Diáknapok és Diákfesztivál (műveltségi vetélkedő, paint-ball, evezés, éjszakai kalandtúra, sportnapok) gólyabál, IhetÉs… kulturális programsorozat, tudománynépszerűsítő körút, Kárpátaljai Magyar Diáktábor.

A koronavírus járvány ideje alatt indítottuk útjára KaranTéma videósorozatunkat, mely jelenleg is fut Youtube csatornánkon.

2010-ben a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének akkori elnöksége úgy vélte, hogy szükség van egy platformra, ahol a megye magyar ajkú diákjai szárnypróbálgatás gyanánt anyanyelvükön is publikálhatják tudományos törekvéseik eredményeit. Fontos volt már akkor is, hogy ne csupán egy-két tudományterületre korlátozódjon a kötet, hanem minden publikálni vágyó fiatal számára megjelenési lehetőséget biztosítsunk. A Scientia Denique kötetünk első megjelenésétől kezdve arra törekedünk, hogy az ne „csupán” publikációs felületként szolgáljon a fiatal kutatók számára. Minden számnál a beküldött írásokat egy, az adott tudományterületen tevékenykedő kutató vagy doktorandusz gondoskodására bízzuk. Így 2-3 hónapos közös munka veszi kezdetét, amely során a Szerző és a Lektor együtt tökéletesítik a megjelenésre szánt írást. Azt tapasztaljuk, hogy ez a fajta munkafolyamat igen gyümölcsöző és célravezető. Ebben a szellemben szeretnénk továbbra is folytatni az SD kiadását. Reméljük, egyre több Publikálni Vágyó és Lektor csatlakozik majd a jövőben hozzánk!

Elérhetőségeink: email: kmdfksz@gmail.com

Telefon: +3380507693790

Facebook: www.facebook.com/kmdfksz/

Instagram: instagram.com/kmdfksz_1999/