Bemutatkozik legújabb médiapartnerünk, a Kárpáti Igaz Szó!

A 101 éves múltra visszatekintő Kárpáti Igaz Szó az ukrajnai, kárpátaljai magyarság legpatinásabb és legismertebb lapja. Kárpát-medencei viszonylatban a külhoni nemzetrészek leginkább ugyancsak ezt a lapot azonosítják a kárpátaljai magyarság „hangjával”.

A Kárpáti Igaz Szó jelenleg hetilapként jelenik meg csütörtökön, részben színesben 28 oldalon, ezzel a legvaskosabb sajtóorgánum Kárpátalján.

A lapnak jól meghatározható küldetése van: anyanyelven tájékoztat nemzeti közös ügyeinkről, útba igazít, egyfajta érdekvédelmi intézményként eljár az olvasók ügyes-bajos dolgaiban. A Kárpáti Igaz Szó súlyát, jelentőségét, véleményformáló és közösségépítő szerepét az elmúlt évtizedek formálták és erősítették.

A KISZó által nyújtott megbízható és hiteles tájékoztatás a print megjelenés mellett a 2018-ban megújult
internetes weboldalon is elérhető, de megtalálják a lapot a Facebookon és az Instagramon is.

2019 májusától beindult az ukrán nyelvű tartalomszolgáltatás is. A KISZó News: a magyarság hangja az ukrán médiatérben!

 

Egy kis történelem

1920. január 31-én jelent meg az akkor még Munkás Újság első száma, de az ezt megelőző évben próbajelleggel már megjelent az Ungvári Munkás című kiadvány is, de később mégiscsak az 1920-as indulást tekintették a kiindulópontnak, és onnan datálják a lap megszületését.

A Munkás Újság hetente jelent meg, de a második világháború során, egészen pontosan 1938. október 23-tól 1945. május 27-ig szüneteltette tevékenységét. Ekkor még mindig Munkás Újság címmel jött ki a nyomdából, heti háromszor.

Kárpáti Igaz Szóként 1945. december 8-án jelent meg első ízben, mint a Zakarpatszka Pravda fordításos kiadása.

Hosszú út vezetett az önállóság kivívásához, aminek első fontos állomása 1965. június elseje volt. Ekkor jelent meg először a Zakarpatszka Pravdától független tartalommal a magyar újság, amikor végre saját írásokkal is jelentkezhettek. Ám miután addig csak fordítók dolgoztak a lapnál, súlyos káderhiány lépett fel, az első hónapokban Balla László és a rádió magyar adásától érkező Lusztig Károly vitte hátán a lapot, amíg a fiatal tollforgató-jelöltekből zsurnalisztákat neveltek.

A teljesen önálló magyar kiadás 1967. március 8-ra esik. Innentől kezdve egyfajta magyarságintézményként is igyekezett helytállni a szerkesztőség,

A Szovjetunió 1991-es széthullása nehéz gazdasági helyzetbe sodorta a lapot, amelynek fenntartója ekkortól kezdve kétharmadrészt a megyei önkormányzat, egyharmadrészt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) lett. Ennek az állapotnak a 2005-ös, sajnálatos kárpátaljai magyar médiaháború vetett véget, aminek eredményeként kis ideig két hasonló nevű lap is megjelent, de az olvasók végső soron az „igazi” mellett tették le a voksukat.

A KISZó történetének legújabb fejezete, az ún. „új kezdet” pedig 2018 tavaszára esik. Ezen év januárjától megújult a KISZó Online, 2019-től végre színesben jelenik meg a legrégebbi kárpátaljai magyar újság, tavaly májusban beindult az ukrán nyelvű online tartalomszolgáltatás is, amire hála Istennek nem a jogszűkítő ukrán törvények vittek rá, sokkal inkább az a szándék és felismerés, hogy magyar érzelemmel, magyar gondolkodásmóddal próbáljuk meg hallatni hangunkat, érvelnünk igazunk mellett az ukrán nyelvű médiatérben, hogy elmondhassuk a többségi társadalomnak aggályainkat, félelemeinket, hogy árkok helyett hidakat építsünk, uszítás helyett a toleranciát és a nemzetiségi békét propagáljuk.

2020-ra, a centenárium évére ráfordulva 13 főállású és 7 külsős kolléga segítségével készítünk, egyedüliként Kárpátalján heti 28 oldalas élő, saját tartalmat, amit a hagyományos postai terjesztés mellett azóta új alternatív terjesztési hálózatunkon keresztül is próbálunk eljuttatni a lehető legtöbb helyre. A lapigazgató posztját Dunda György, a főszerkesztőét Horváth Sándor Aranytoll-díjas újságíró tölti be.

Elérhetőségek:

Weboldal: https://kiszo.net/

Email-cím: igazikiszo@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/kiszo/